Pagarbos bėgimas “Gyvybės ir mirties keliu” Kolorade (JAV)

Prieš 33 metus JIE kovojo už mūsų laisvę ir nepriklausomybę, stovėdami be ginklų tviūrtai surėmę pečius prieš Sovietų Sąjungos armiją. Keturiolika iš JŲ taip ir negrįžo į namus. Ar Jūs manote, kad žmonės neturėjo pasirinkimo? Turėjo!!! Tačiau niekam net nekilo mintis, pasirinkti pramogas, mėgstamas veiklas, skanią vakarienę, pobūvius su draugais, keliones ar tiesiog likti šiltuose namuose. Petys į petį lietuviai gynė SAVO valstybę - Nepriklausomą Lietuvą. Šiandien, tai - jau istorija, kurią privalome perduoti, papasakoti savo vaikams ir anūkams. 

2024 metais sausio 21 dieną Kolorado lietuviai rinkosi į tradicinį sausio 13-osios pagarbos bėgimą “Gyvybės ir mirties keliu”. Kolorado lituanistinės mokyklos ir Kolorado lietuvių bendruomenės organizuojamame renginyje gyvai realiu laiku ir virtualiai buvo kviečiami dalyvauti viso pasaulio lietuviai. Bėgantys virtualiai buvo kviečiami savo nubėgtą distanciją užfiksuoti ir pasidalinti su organizatoriais nuotraukomis. Bėgantys realiu laiku Kolorade, 10 valandą ryto rinkosi Carpenter parke. Buvo neapsakomai jautru ir prasminga, matyti tėvelius, kurie atveža savo jaunas atžalas ir nuo pat mažų dienų, savo pavyzdžiu rodo vaikams, kaip svarbu yra nepamiršti to, kas į kiekvieną šeimą atnešė laisvę ir nepriklausomybę. Pačiam jauniausiam bėgikui Kolorade Dovui, vos dveji su puse metų. Jis, padedamas mamos ir tėčio, įveikė 5 mylių distanciją su užsidegimu. Ir vos išgirdęs žodį “bėgam” vėl ir vėl buvo pasiruošęs bėgti savo mažomis kojytėmis. Vyriausiai dalyvei Margaritai - 78 metai, tačiau, kaip ji pati sakė, jai net minties nebuvo nedalyvauti: “Kol sveikata leidžia, aš visada atvyksiu. Prieš 33 metus mačiau viską savo akimis. Atsimenu kiekvieną akimirką.”. 

Prabėgus 5 mylias, susirinkusieji neskubėjo skirstytis namo. Šildydamiesi karšta kava, arbata, kakava ir užkandžiaudami savo suneštinėmis vaišėmis, susirinkusieji dar ilgai šnekučiavosi tarpusavyje epie ateinančius renginius Kolorade. Buvo smagu renginyje sutikti naujus veidus, kurios pakvietėme į ateinančius renginius.

Tokiomis akimirkomis supranti - atmintis apie iškovotą Lietuvos laisvę bus gyva ir visai nesvarbu, kokioje pasaulio vietoje tu gyveni. Istorija ir jos išsaugojimas bei atminimas - iš kartos į kartą, iš širdies į širdį. Dėkojame visiems šio renginio dalyviams minint svarbią Lietuvai ir lietuviams datą.


Straipsnio autorė

Kolorado lituanistinės mokyklos direktorė

Edita Buzėnienė























Nuotraukų autoriai:

Vilma Balnytė

Rūtenis Žaltkauskas


Comments

popular

Dėl saugumo atšauktas dar vienas renginys Čikagos apylinkėse

Evanston įsigaliojo plastikinių maišelių draudimas

Mackinac Island pripažintas vienu gražiausių miestų Amerikoje