Informacija dėl draudimo atvykti į JAV ir susijusių klausimų (COVID-19)

Reaguodama į COVID-19 pandemiją, JAV uždraudė atvykimą iš Šengeno šalių. Draudimas įsigalioja nuo kovo mėn. 13 d. 23:59 (JAV Rytų pakrantės laiku) ir galioja asmenims, kurie per paskutines 14 dienų buvo Šengeno erdvėje. Draudimas atvykti ar tranzitu skristi per JAV taikomas net ir tiems asmenims, kurie tranzitu keliavo per Šengeno erdvę. 
Jeigu LR (arba bet kurios kitos Šengeno šalies) pilietis, pastarųjų 14 dienų ar ilgiau praleido ne Šengeno erdvėje, tai jis/ji į JAV atvykti gali (lemiamas veiksnys yra ne pilietybė, bet buvimo Šengeno erdvėje faktas).
//PAPILDYMAS padarytas 2020-03-14d.// Nuo pirmadienio vidurnakčio (iš kovo 16d. į 17d. vidurnaktį JAV Rytų pakrantės laiku) Jungtinė Karalystė ir Airija bus įtrauktos į 3 lygio šalių sąrašą, kuriose per paskutines 14 dienų buvusiems asmenims taikomas draudimas atvykti į JAV, t. y. Jungtinės Karalystė ir Airija yra įtraukiamos į tą patį sąrašą kaip ir Šengeno šalys. /PAPILDYMAS BAIGTAS/
Įvedus šį draudimą, oro linijų bendrovės perplanuoja savo skrydžių tvarkaraščius. Atsižvelgiant į sudėtingą situaciją ir tai, kad valstybės pradeda riboti asmenų judėjimą, o Užsienio reikalų ministerija yra nustačiusi aukščiausią perspėjimo lygį, laikinai viešintiems JAV rekomenduojame neatidėliojant nutraukti kelionę ir išnaudoti dar esančias kelionių galimybes grįžti į savo nuolatines gyvenamąsias vietas (iš anksto susisiekite su oro vežėjais dėl galimų skrydžių pakeitimų ir alternatyvių skrydžių).
Atkreipiame dėmesį, kad išvykimas iš JAV nėra ribojamas, tad LR piliečiai gali išvykti tiek per Londoną, tiek per kitus ES miestus, jei tik bus vykdomi skrydžiai. Skrydžiai iš/į Šengeno į JAV planuojami tęsti ir įsigaliojus draudimui ES piliečiams atvykti į JAV, tik mažesne apimtimi: per 13 nustatytų JAV oro uostų (JFK Niujorke, Čikagos O‘Hare, San Francisko, Sietlo, Honolulu, Los Andželo, Atlantos, Vašingtono Dulles, Detroito, Dalaso, Newark, Bostono ir Majamio).
Dėl esamų ribojamų ir atšaukiamų skrydžių, dalis LR piliečių gali viršyti buvimo JAV laiką, kuris numatytas pagal ESTA (90 dienų). Šiuo metu Lietuvos ambasada ir generaliniai konsulatai aiškinasi aplinkybes, ką Lietuvos piliečiams daryti šiuo atveju. JAV institucijos žino apie šią problemą, ir šiuo metu aiškinasi koks turėtų būti priimtas sprendimas dėl asmenų, kurie viršys buvimo JAV laiką, numatytą ESTA.
Jeigu būdami JAV, pasijutote blogai, ar įtariate užsikrėtimą koronavirusu, vadovaukitės vietos, kurioje svečiuojatės, rekomendacijomis. Būtinai pasirūpinkite sveikatos draudimu. Rekomenduojame stebėti pasikeitimus, paskelbus JAV ekstremalią situaciją nacionaliniu lygiu, nes gali būti daromi pakeitimai dėl medicinos įstaigų darbo ir testavimo galimybių. 
Taip pat rekomenduojame sekti valstijos ir apygardos, kurioje esate, institucijų nurodymus. Bendros rekomendacijos, pateikiamos JAV valdžios įstaigų: https://www.cdc.gov/coronav…/2019-ncov/about/prevention.html
Pagrindinis JAV teisinis dokumentas, reglamentuojantis šiuos draudimus yra JAV Prezidento proklamacija:
Atkreipiame dėmesį, kad Proklamacijoje nurodytos draudimo išimtys, kurios gali būti aktualios ir LR piliečiams (pvz. JAV piliečiams, JAV piliečių sutuoktiniams nepaisant pilietybės, šeimos nariams, nuolatiniams rezidentams ir t. t. )
Primename, kad Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija, atsižvelgdama Pasaulio sveikatos organizacijos paskelbtą koronaviruso pandemiją, taip pat į nuolat didėjantį užsikrėtusiųjų skaičių užsienio valstybėse bei valstybių taikomas kraštutines priemones viruso plitimo sulaikymui, rekomenduoja atidėti visas keliones ir artimiausią mėnesį nevykti į užsienio valstybes. Ši rekomendacija bus peržiūrėta ne vėliau nei 2020 metų balandžio 14 d.
Lietuvos Respublikos ambasados JAV telefonas +1 (202)-213-3734, el.p. consul.us@urm.lt. Užsienio reikalų ministerijos visą parą budintis telefonas +370 5 236 2444 (WhatsApp: +370 5 236 2444), el. paštas pilieciai@urm.lt. 

Šengeno valstybės, kurioms taikomi minėti kelionių į JAV draudimai: Austrija, Belgija, Čekija, Danija, Estija, Graikija, Islandija, Ispanija, Italija, Latvija, Lenkija, Lichtenšteinas, Lietuva, Liuksemburgas, Malta, Nyderlandai, Norvegija, Portugalija, Prancūzija, Slovakija, Slovėnija, Suomija, Švedija, Šveicarija, Vengrija ir Vokietija.

...

Comments

popular

Dėl saugumo atšauktas dar vienas renginys Čikagos apylinkėse

Evanston įsigaliojo plastikinių maišelių draudimas

Mackinac Island pripažintas vienu gražiausių miestų Amerikoje