Šmaikštūs žurnalisto, rašytojo Jono Laurinavičiaus aforizmai gyvena

     Jonas Laurinavičius – aktyvus žurnalistas, rašytojas, kraštotyrininkas, knygų leidėjas, Lietuvos žurnalistų  kūrėjų asociacijos narys, kitų nevyriausybinių organizacijų narys. O kiek išleidęs knygų, kiek redagavęs kitų autorių leidinių, tikriausiai tiksliai žino tik pats autorius ir bibliografijos mokslo specialistai. Aš šį žmogų pavadinčiau „gyvąja enciklopedija“. Kiekviena jo mintis paremta faktais, svarstymais, įžvalgomis. 

   Veiklusis rašytojas dar ir šmaikščiai žvelgia į pasaulį, į jį supančius reiškinius. 2012 m. autorius išleido ketvirtąją aforizmų ir sentencijų knygą „Brūkštelėjimai“. Ji buvo išversta į rusų, latvių, tadžikų, totorių, lenkų  ir kitas kalbas. Dar ir šiandien knygų autoriui netrūksta šmaikštumo. Pats gyvenimas pažeria įdomias situacijas, o autoriui reikia įžvalgumo, talento ir situacijos įvelkamos į literatūrinį drabužį. Jos tampa mums patrauklios, šmaikščios, moko kitaip pažvelgti į daugelį reiškinių. Taip gimsta aforizmai. 

   Žurnalistas J. Laurinavičius, Rokiškio Juozo Tumo- Vaižganto gimnazijos „Romuvos“ padalinio skaityklai dovanoja leidinius su autografais, o aforizmų ir sentencijų knyga „Brūkštelėjimai“ turi ypatingą populiarumą. 

  Spalio 28 d. vyko švietimo įstaigų bibliotekų darbuotojų respublikinė konferencija „Mokyklos biblioteka 2002: pasiekimai, iššūkiai ir naujos galimybės“ per „Zoom“ platformą. Joje tarp kitų Lietuvos kolegių skaičiau pranešimą „Literatūros ir meno dermė ugdymo procese“. Pranešimui pasitarnavo vienintelė žurnalisto, rašytojo J. Laurinavičiaus aforizmų knyga „Brūkštelėjimai“. Pranešimą pateikiau netradicine forma. Linksniavau daiktavardžius, taip trumpai pristatydama projektą, kurį įgyvendiname su gimnazistais.

   Gimnazijoje su menų mokytoja Inga Vagone įgyvendiname jau ne vieną projektą, kuris susietas su daile ir literatūra. Taip įvyko ir šį kartą. Visas idėjas sudėliojome į projektą „Šmaikščių tekstų – spalvotas rūbas“. Projekto tikslas – integruoti  unikaliosios leidinių su autografais kolekcijos kultūrinį palikimą į ugdymo procesą, skatinti gimnazistus  aktyviai skaityti, domėtis įvairiais literatūros žanrais, ugdyti gimnazistų meninę saviraišką, kūrybiškumą ir originalumą. O kaip neatkreipsi dėmesio į aforizmus: „Meilė tiek susuka protą, kad poros eina tuoktis“, „Teisybę mylintys ant pinigų maišų nesėdi“, „Būna: nuotrauka spalvota, o žmonės joje – bespalviai“, „Ir koja kojon einantis su karaliumi visą amžių gali likti tik liokajus...“ ir daugelis kitų...

   Užklupęs karantinas suniokojo daug prasmingų darbų, bet dalis jų įgyvendinti pavyko. I gimnazijos klasių gimnazistai pasirinko autoriaus aforizmus ir juos piešė. Viso projekto turinio nenoriu atskleisti, nes norime, kad aforizmų autoriui būtų malonus siurprizas. Žinau, kad ir gerbiamas rašytojas ištikimiesiems aforizmų gerbėjams pateiks staigmeną. Mus visus nustebins nauja aforizmų knyga.

   Dėkoju mokytojai Ingai už bendradarbiavimą, gimnazistams už kūrybiškumą, bibliotekininkei Rūtai Vilutienei už kopijavimo paslaugas. Darbu ir kūrybiškumu praturtinome savo dvasinius pasaulius. Šmaikščiai žvelgiantis į pasaulį rašytojas, žurnalistas J. Laurinavičius tokį procesą apibūdina aforizmo forma: „Jei esi dvasiškai turtingas – tai ir laimingas: tave aplenkia buto vagys ir plėšikai“.

   Kiekvieno iš mūsų vaizduotė aforizmą spalvina kitokiomis spalvomis.

Reda Kiselytė,

Rokiškio Juozo Tumo- Vaižganto gimnazijos bibliotekos vedėja





Comments

popular

Dėl saugumo atšauktas dar vienas renginys Čikagos apylinkėse

Evanston įsigaliojo plastikinių maišelių draudimas

Tokios tokelės (181) Įvairenybės