Žemaitiškas suktinis Kolorado valstijoje (JAV)


Jau 2021 m. Kolorado lituanistinės mokyklos ir KTU Vaižganto progimnazijos mokytojus bei vaikus sujungė bendra idėja – pažinti Lietuvos etnografinius regionus. 

Su Aukštaitija mokiniai susipažino 2021 metų kovą, gegužės mėnesį virtualiai keliavo Suvalkijoje, spalį aplankė Dzūkiją, o 2022 metų  sausio 15 d. jau ketvirtą kartą atvėrė virtualios klasės duris. Šį kartą mokiniai su mokytojomis Agne, Česlova, Jolanta, Jūrate ir Šilalės kultūros centro darbuotoja Ilona Raudoniene keliavo po Žemaitijos regioną. Mokytoja Jolanta, puikiai pažįstanti šį regioną, ne kartą keliavusi po jį dviračiu, žaismingai papasakojo kuo ypatingas Žemaitijos regionas, parodė lankytinas vietas. Šilalės kultūros centro darbuotoja Ilona žemaičių tarme pasakojo vaikams, kuo skiriasi Lietuvos tautiniai regionai. Paminėjo, kad jau žemaičiai tai labai uždari ir kieto būdo. Žemaitijoje gyvuoja toks šmaikštus posakis, nusakantis esminį žemaičių charakterio bruožą – užsispyrimą: „Je žemaitis osėspėrs – ėr i dėbėsi ispėrs“ (jeigu žemaitis užsispirs – ir į debesį įspirs). Mokiniai ne tik klausėsi žemaitiškų liaudies dainų, kurias dainavo jų bendraamžė Indrė Raudonytė iš žemaitijos “Lyk lyk lyteliau”, “Turėja buobuti” , bet ir patys jas dainavo. Vaikai išmoko žemaitiškos dainos priedainį, klausė pasakojimo apie žemaičių kunigaikštį Šarūną,  sužinojo kuo skiriasi žemaitiškas tautinis kostiumas nuo kitų Lietuvos regionų kostiumų. Susipažinę su žemaičių liaudies šokiais “Šilales glops”, “Ciceliuki Marceliuki” ir “Kiaulė grikiuos”, vaikai kartu su savo  šeimos nariais šoko žemaitiškus šokius. Prieš pamoką vaikai buvo pasiruošę maisto produktus. Linksmai tauškėdami ir vis pasitikslindami receptą jie gamino net du žemaitiškus advento valgius ir juos ragavo. Ne vienas atrado naujų skonių ir patiekalų, kuriuos pasiruoš dar ne kartą. 

Šis tarptautinis STEAM projektas sujungė dvi bendruomenes - JAV ir Lietuvos mokyklas - ir padėjo dalyviams kartu su šeimos nariais turiningai praleisti laiką, geriau pažintį Lietuvą.

Straipsnio autorė

KTU Vaižganto progimnazijos 

Pradinio ugdymo mokytoja metodininkė Jūratė Valančauskienė












Comments

popular

Dėl saugumo atšauktas dar vienas renginys Čikagos apylinkėse

Evanston įsigaliojo plastikinių maišelių draudimas

Tokios tokelės (181) Įvairenybės