Keliaujam po Dzūkiją

Prabėgus vasarai ir vėl įsisukus rudeniui, Jungtinių Amerikos Valstijų ir Lietuvos mokiniai  atvėrė virtualios STEAM klasės duris. Per praeitus mokslo metus mokiniai jau susipažino su Aukštaitija ir Suvalkija. Taigi, šiuos mokslo metus pradėjo pažintimi  su dar  neištyrinėtu regionu - Dzūkija. Kuo jis ypatingas? Kaip dzūkai puošdavo savo namus? Kodėl miškuose gyveno partizanai? Visa tai mokiniai bandė išsiaiškinti šių pamokų metu.

 Dzūkija - tai pats nederlingiausias Lietuvos etnografinis regionas, bet bene gražiausia Lietuvos dalis, senovėje dar vadinta Dainava. Čia ramiai plaukia Nemunas, plukdydamas savo vandenis tarp aukštų krantų ir didžiulių miškų, o miškuose gausu uogų ir grybų. Pamokų metu mokinai juos rinko ir dėjo į savo krepšius, varžydamiesi, kas daugiau suras. Sakoma, jog ryškiausios dzūkų charakterio savybės – draugiškumas ir svetingumas, tačiau iškart priduriama, kad tas draugiškumas baigiasi ten, kur prasideda grybai: tikras dzūkas niekada neišduos, kur grybai dygsta. 

Taigi spalio 16 d. KTU Vaižganto progimnazijos mokytojos Jūratė, Jolanta, Agnė ir Česlova pakvietė mokinius iš Lietuvos ir Kolorado lituanistinės mokyklos pasisvečiuoti į dainomis ir grybais garsėjančią Dzūkiją. Čia visi kartu su mokytoja Česlova apžiūrėjo Dainavos apygardoje įrengtas partizanų slėptuves. Mokytoja Agnė pasakojo apie karpinius ir Gyvybės medį, o mokiniai kūrė ir kirpo savo įsivaizduojamą Gyvybės medį. Be jokios abejonės, grybavo ir uogavo kartu su mokytoja Jūrate ir netgi surengė grybavimo varžybas. Dzūkai ne tik patys puošėsi, tačiau mėgo puošti ir savo aplinką, namus. Puošyboje dominavo įvairūs augaliniai motyvai, geometrinių figūrų ornamentai ir daug įvairiausių spalvų. Kartu su mokytoja Jolanta, pasitelkę STEAM, mokiniai bandė piešti Ebru būdu, bei eksperimentuoti su indų plovikliu.

Šeštadienio vakarą mus jungė dangus ir žemė, praeitis ir ateitis, o tarp šių polių visada yra ČIA ir DABAR. Į ČIA ir DABAR sutelpa labai daug…



Straipsnio autorės:

Kolorado LM mokytoja Janina K. Shubert

KTU Vaižganto progimnazijos vyr. mokytoja Agnė Varžukienė

 














Comments

popular

Dėl saugumo atšauktas dar vienas renginys Čikagos apylinkėse

Evanston įsigaliojo plastikinių maišelių draudimas

Tokios tokelės (181) Įvairenybės