Vasaros uogos sveikatinimui arba kvapioji ratilė – ratafija




Nuo senų senovės lietuviai žinojo raugintų daržovių, vaisų ir uogų sveikatinantį poveikį, žmogaus organizmui suteikiantį ilgagamžiškumą, darbingumą ir protingumą. Mūsų protėviai raugino (fermentavo) su druska agurkus, burokus, česnakus, griežčius, kalafiorus, kopūstus, morkas, pastarnokus, ropes, salierus, obuolius, krykles (nežinukų vadinamas kaukazo slyvaites), laukines kriaušaites, slyvas. Šiandien galima rauginti aguročius, baklažanus, brokolius, kukurūzus, melionus, moliūgus, paprikas, patisonus, pomidorus... Raugintas daržoves valgyti pagardinus svogūnais arba česnakais ir sočiai pašlaksčius saulėgrąžų aliejumi. 

Kad būtume sveiki mums būtinas kalcis. Šiandien tyrimais nustatyta, jog kalcis gerai įsisavinamas iš tikro kaimiško rauginto pieno ir varškės, bet dar geriau iš žalialapių daržovių: balandų, brokolių, dilgėlių, garšvų, kaliaropių, saulažolių (nemokšiukai jas vadina kiaulpienėmis arba pienėmis), kopūstų, mangoldų, salotų lapų, špinatų, kurie pagardinami bazilikais, bitkrėslėmis, kalendromis, krapais, kraujažolėmis, petražolėmis, peletrūnais, raudonėliais, česnakų ar svogūnų laiškais. 

Net korono viruso metu kuo daugiau valgytume pačių  suruoštas raugintas daržoves, vaisius ir uogas, o ne maistpekybos pradavyklose pirktas marinuotas, taipogi vištagyvieną, kalakutagyvieną, kiauliagyvieną, net ir sočiai chemizuotas žuvis būtume sveiki ir gyvybingi, nes moksliniuose straipsniuose be užuolankų nurodomas tiesioginis ryšys tarp raudonos mėsos gausaus valgymo ir storosios žarnos vėžio.


Bet pati fantastiškiausia, pati įdomiausia, pati gardžiausia, pati kvapiausia yra senovinė uogų užpiltinė - ratainė arba kaip vėliau ją pavardino – ratafija. Ji būtina korono viruso siautėjimui numalšinti.

Ant saulėtos palangės dėti 10 litrų stiklinį indą ir į jį berti paeiliui pagal sunokimą po 300 gramų nuo pirmųjų iki paskutiniųjų uogų: mėlynių, vaivorų (girtuoklių), žemaičiai būtinai privalo pelkėse pririnkti tekšių (aš jas renku prie Platelių ežero Piktežerio liūliuojančioje pakrantėje), braškių, aviečių (geriau miškinių), medliavos uogų (ameliankų, korintų), juodųjų Platelių trešnių, geltonų trešnių, raudonų trešnių, pūkuotųjų vyšnių, Žagarvyšnių, šeivamedžių uogų, geltonų agrastų, raudonų agrastų, žalių agrastų, laukinių serbentų, baltų serbentų, raudonų serbentų, juodųjų serbentų, gervuogių, bruknių, spanguolių. Šiandien dar galima įberti aktinidijų, aronijų, sausmedžio uogų, sedulų, šilauogių, šilkmedžių.

  

             Mano kieme auganti amelianka ir sausmedis

Kiekvieną uogų sluoksnį apipilti 100 g šviežio liepų medaus (tik iš didžiausios bėdos uogų sluoksnius galima apibarstyti 100 g cukraus). 

Indą aprišti marle, kad nepakliūtų vabzdžiai, bet patektų daug deguonies, kad vyktų uogų fermentacija. Dažnai pakratant uogas fermentuoti iki spalio mėnesio. Po to susidariusią masę nusunkti. Gautą skystį išmaišyti per pusę su spiritu arba kaip galima stipresne 70-75 procentų alkoholio degtine, supilstyti į butelius, gerai užkimšti ir dėti į tamsią vietą bent iki Kalėdų. Gurkšnoti tik po 50 gramų, ne daugiau, nes užpiltinė yra skirta sveikatai, o ne girtuoklystei. 

Uogų užpiltinės fiziologiniai ir biologiniai aktyvios medžiagos yra hidrolizuotos ir todėl lengvai įsisavinamos žmogaus organizmo. Uogų užpiltinė būdama organogenine ekologiniai pati švariausia pasaulyje suspensija neturi toksinų, neužteršta sunkiaisiais metalais ir radionuklidais.

Amino rūgštys, maisto medžiagos, antibiotikai, fermentai, fitoncidai, organinės rūgštys ir vitaminai žmogaus organizme stimuliuoja gyvybinius procesus, kraujo apytaką, nervų sistemas, maisto medžiagų ir deguonies apytaką, galvos smegenų žievės ir endokrininės liaukos veiklą.

Bromo, jodo, kalio, kalcio, natrio, geležies jonai, teigiamai veikia kraujodarą, centrinę ir periferinę nervų sistemas, padeda organizmui kovoti su uždegiminėmis ligomis. Išvalo organizmą nuo mikrobų, šlakų, nuodingų medžiagų.


Ruošiant gydomąsias užpiltines negalima dėti vyšnių, nes iš jų ruošiama išskirtinė vyšnių užpiltinė. Lietuviškoms vyšnioms nuskabyti kotelius, išrinkti kauliukus, jas sutraiškyti, 3 kilogramus taip paruoštų vyšnių suberti į 5 litrų stiklainį, užpilti 1 kg šviežio liepų medaus. Ant saulėtos palangės dažnai pakratant uogas fermentuoti iki spalio mėnesio. Po to susidariusią masę nusunkti. Gautą skystį išmaišyti per pusę su spiritu arba kaip galima stipresne 70-75 procentų alkoholio degtine, supilstyti į butelius, gerai užkimšti ir dėti į tamsią vietą bent iki Kalėdų. Gurkšnoti tik po 50 gramų, ne daugiau, nes užpiltinė yra skirta sveikatai, o ne girtuoklystei...


Stulbinanti savo kvapu ir spalva yra juodųjų serbentų užpiltinė. Juoduosius serbentu nuskabyti nuo kotelių, jas sutraiškyti, 3 kilogramus uogų suberti į 5 litrų stiklainį, užpilti 1 kg šviežio liepų medaus. Ant saulėtos palangės dažnai pakratant uogas fermentuoti iki spalio mėnesio. Po to susidariusią masę nusunkti. Gautą skystį išmaišyti per pusę su spiritu arba kaip galima stipresne 70-75 procentų alkoholio degtine, supilstyti į butelius, gerai užkimšti ir dėti į tamsią vietą bent iki Kalėdų. Gurkšnoti tik po 50 gramų, ne daugiau, nes užpiltinė yra skirta sveikatai, o ne girtuoklystei...


 Jeigu pasisektų pririnkti bent 1 kg žemuogių, jas suberti į stiklinį trilitrinį, užpilti 300 gramų šviežio liepų medaus. Ant saulėtos palangės dažnai pakratant uogas fermentuoti iki spalio mėnesio. Po to susidariusią masę nusunkti. Gautą skystį išmaišyti per pusę su spiritu arba kaip galima stipresne 70-75 procentų alkoholio degtine, supilstyti į butelius, gerai užkimšti ir dėti į tamsią vietą iki kitų Kalėdų. Žemuogių užpiltinę gurkšnoti maželyčiai gurkšneliais alpstant iš palaimos...



 

                                       Žemaitijos tekšės

 Šiaurinės Žemaitijos ir Šiaurinės Lietuvos pelkėse dar galima rasti tekšių. Tai būtų su niekuo nepalyginama kvapu ir spalva tekšių užpiltinė. Tekšes švariai išrinkti, 3 kilogramus uogų suberti į 5 litrų stiklainį, užpilti 1 kg šviežio liepų medaus. Ant saulėtos palangės dažnai pakratant uogas fermentuoti iki spalio mėnesio. Po to susidariusią masę nusunkti. Gautą skystį išmaišyti per pusę su spiritu arba kaip galima stipresne 70-75 procentų alkoholio degtine, supilstyti į butelius, gerai užkimšti ir dėti į tamsią vietą bent iki Kalėdų. Šią užpiltine vaišinti tik pačius garbingiausius ir iškiliausius svečius...


    11. Sako emblema

Nepriklausomas mitybos ir kulinarijos ekspertas

Vincentas Sakas

El.paštas: vsakas@gmail.com,

         Melnragė, 2021.06.16 


Comments

popular

Mirė legendinė lietuvių išeivijos JAV mokytoja, rašytoja, dramaturgė, kunigo ir prof. Jono Mačiulio Maironio dukterėčia, dailininko Pauliaus Augiaus-Augustinavičiaus našlė – DANUTĖ LIPČIŪTĖ-AUGIENĖ

Jonas Trumpa: „Aš savo gimtinėms jaučiuosi dėkingas...“

Lemont atidaromas nuotykių parkas – didžiausias Šiaurės Amerikoje