Rudens žydėjimas ir lietuviška simbolika

Būčiau  aš tik pilkas varganas žmogus,

Tik maža smiltelė, vėjui pučiant.

Būčiau aš tada... O Viešpatie, galbūt

Be Tavęs iš viso aš nebūčiau.


                                             Kęstutis Genys


   Lietuva... Nepaprastu grožiu apipinta mūsų valstybė. Ruduo... Jau taip sutapo, kad į tą rudens žydėjimo peizažą įsipynė lietuviškos  simbolikos spalvos. Obelių krašte, Rokiškio rajone, viešėjo ypatingas svečias – lietuvybės simbolių kūrėjas išeivijoje, stilizuoto Vyčio autorius Gintaras Karosas.

   Išeivijos atstovas G. Karosas su ištikimaisiais lietuvybės puoselėtojais susitiko Laisvės kovų istorijos muziejuje Obeliuose. Stilizuoto Vyčio autorius džiaugėsi Lietuva ir akcentavo, kad tikroji Lietuva yra čia... Jam labai patiko šio krašto žmonės, jų darbai ir puoselėjami lietuviški papročiai ir tradicijos. Svečias pristatė parodą „ Vytis – Lietuvos ir lietuvių“, dalinosi įspūdžiais apie lietuviškos simbolikos kolekciją. Jo sukurta atributika plačiai paplito tarp Amerikos lietuvių, Atgimimo laikotarpiu prasiveržė į Lietuvą. G. Karosas dalyvavo JAV prezidentų rinkiminėse kampanijoje, bendradarbiavo su kitomis tautinėmis mažumomis ir joms kūrė atributiką. 

   Parodos pristatymo dalyviai, svečiui uždavė klausimus,  išeivijos simbolių kūrėjas dalino autografus, liejosi muzikos garsai... G. Karosas užgrojo akardeonu, skambėjo lietuvių liaudies daina „Suk suk ratelį“. Įstrigo į atmintį  viena gerbiamo lietuvybės puoselėtojo mintis: „Aš darau tai, ko kiti nedaro...“ G. Karosas yra giliai įsitikinęs, kad dirba darbus, kurių reikia. Kilnus atsidavimas šiam veiklos barui, tai ir yra pati didžiausia meilės Lietuvai išraiška.

   Banga bangą gynė Obelių ežere, švietė balti Šventos Onos bažnyčios bokštai, medžiai barstė savo rudeninį auksą, kasdienybės takais vaikščiojo žmonės. Rudens žydėjimas susipynė su lietuviškos simbolikos spindesiu.


Reda Kiselytė,

Rokiškio Juozo Tumo- Vaižganto gimnazijos bibliotekos vedėja









Nuotraukose akimirkos iš susitikimo su lietuvybės simbolių kūrėju išeivijoje – Gintaru Karosu, Laisvės kovų istorijos muziejuje Obeliuose.

Comments

popular

Dėl saugumo atšauktas dar vienas renginys Čikagos apylinkėse

Evanston įsigaliojo plastikinių maišelių draudimas

Tokios tokelės (181) Įvairenybės