Dažniausiai užduodamus klausimus su atsakymais karantino laikotarpiu



Ką reiškia, kad yra vykdoma piliečių registracija? ar bus organizuojamas piliečių pargabenimas?


Pirmadienį Lietuvos Respublikos Vyriausybė spręs iš kur, kada ir kaip bus gabenami LT piliečiai, negalintys savarankiškai grįžti iš užsienio dėl nutrauktų skrydžių ar uždarytų sienų. Pats užsiregistravimas kelionės atgal į Lietuvą negarantuoja.


Jei grįšiu į Lietuvą, ar galėsiu iš jos išvykti?


Karantino laikotarpiu (nuo 03.16 00:00 iki 03.30 00:00) LT piliečiai bus išleidžiami, jei turi deklaruotą gyvenamąją vietą užsienyje ir pateiks papildomą tai įrodantį dokumentą. Ar pateiktas dokumentas tinkamas – spręs pamainos viršininkas. Valstybės sienos apsaugos tarnyba laikysis nuostatos, jog užsienio valstybėje dirbančių LT piliečių darbo santykius patvirtina šio asmens deklaruota gyvenamoji vieta užsienyje (darbų atlikimo valstybėje), arba jų pateikti išsamūs ir visapusiški įrodymai apie egzistuojančius darbo santykius tikslo valstybėje. Išimtinais atvejais Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadas gali leisti asmeniui išvykti. Tam reikėtų kreiptis el. paštu vsat.vadas@vsat.vrm.lt su argumentuotu prašymu ir pateikti visus pagrindimui reikalingus dokumentus.


Ar studijuojant JAV, galiu likti šioje šalyje?


Jus galite likti JAV, bet įvertinkite situaciją, jei keliausite, nes uždaryta JAV siena atvykstantiems iš Šengeno, JK, Airijos, Irano, Kinijos, P.Korėjos (šalių sąrašas gali keistis). Grįžus į Lietuvą, tam tikrą laiką (14 d.) turite savikarantinuotis, kad nepakenti kitiems šeimos nariams, aplinkiniams.


Ar Lietuvai uždarius sienas į šalį visai neskraidys lėktuvai, ar Lietuvos piliečiai gali patekti į Lietuvą po karantino įvedimo?


Oro transportui Lietuvos sienos nėra uždaromos. Tačiau dauguma oro bendrovių nutraukė skrydžius į Lietuvą arba ketina tai padaryti. Lietuvos piliečiams sugrįžti galimybės kasdien mažėja (kadangi neturime tiesioginių skrydžių, todėl kažkur reikia persėsti į kitą jungiamąjį skrydį). Tačiau esant karantinui, LT piliečiai ir gyventojai, jei tik randa kaip grįžti į Lietuvą, žinoma, yra įleidžiami ( 14 d karantinas grįžusiems privalomas).


Per kur mums skristi, nes tarpiniai oro uostai užsidarinėja?


Pirmiausia teiraukitės oro bendrovėse. Informacija nuolat kinta. Oro bendrovės ir kelionių agentūros turi rezervavimo sistemas, kuriose iškart mato visas jungtinių skrydžių galimybes/vietas. Sprendimus turite priimti patys.

Man atėjo pranešimas kad atšaukta ESTA. Ar galiu skristi į JAV ?


Tikrai negalite skristi į JAV, įskaitant tranzitinius/jungiamuosius skrydžius. Reikia ieškoti kitų jungiamųjų skrydžių (ne per JAV).


Ar galima pralaukti kur nors saloje, iki kol ateis numatytas laikas išskristi, ar būtina viską mesti ir ieškoti būdų išskristi už kosminius pinigus?


Jei turite galimybę laukti, pratęsti nuomą ir t.t. – taip, žinoma, palaukti geriau, nei dabar užstrigti pvz. Manilos oro uoste, kuris uždarytas mėnesiui. Tie, kurie yra Azijos pusėje, Pietų Amerikoje, PAR , įvertinę aplinkybes, gali ir neskubėti, ypač jei turi bilietus vėlesniam laikui, ir jei turi galimybę neskubėti ( žinoma, jei turi tam lėšų).


Tačiau būtinai sekite vietos, kur esate, valdžios rekomendacijas, taip pat pasirūpinkite sveikatos draudimu. Kadangi kiekvienam gali būti svarbios ir šeimyninės aplinkybės, vieno patarimo nėra. Patys keliautojai sprendžia už save.

Kaip man grįžti anksčiau, jeigu bilietai tik už savaitės ar dviejų ir keitimui pinigų neturiu?


Jeigu nuolat gyvena kažkurioje šalyje, galbūt nereikia skubėti grįžti. Grįžimo raginimas skirtas keliaujantiems. Dauguma šalių uždaro sienas, bei oro uostus, Europoje padėtis greitai keičiasi, tad išlaukus savaitę/dvi, tikėkime viskas aprims, ir bus lengviau grįžti. Į Lietuvą jos piliečiai visada bus įleidžiami. Tik turės karantinuotis (14 d.) .



LR ambasados JAV informacija

Comments

popular

Dėl saugumo atšauktas dar vienas renginys Čikagos apylinkėse

Evanston įsigaliojo plastikinių maišelių draudimas

Tokios tokelės (181) Įvairenybės