Pasaulinė Dauno sindromo diena minėjimas Lietuvoje



Kovo 21-ąją viename iš Vilniaus tatuiruočių salonų žmonės savo kūnus papuošė trijų strėlyčių kylančių aukštyn tatuiruotėmis. Ir data ir tatuiruojami simboliai nebuvo atsitiktinumas.


Trys strėlytės kylančios aukštyn - tai žmonių su Dauno sindromu bendruomenės ženklas, kuris reiškia, kad palaikau, myliu, padedu ir prisidedu. Tėvai auginantys vaiką su Dauno sindromu šia tatuiruote visuomenei patvirtina, kad didžiuojasi savo vaiku. Artimieji ir kiti asmenys pasirinkę įamžinti šį simbolį taip pat antrina – tai pasirinkimas vizualiai visuomenei patvirtinti, kad esame kartu su žmonių turinčių Dauno sindromą bendruomene.


Šios tatuiruotės fenomenas atsirado Amerikoje 2017 metų pabaigoje ir iki šiol sparčiai plinta visame pasaulyje. Socialiniuose tinkluose vyrauja net šios tatuiruotės grotažymė  #theluckyfewtattoo (liet. viena iš laimingųjų tatuiruotė). Šias tatuiruotes visame Pasaulyje darosi ne tik tėvai, šeimos nariai, tačiau ir kiti asmenys – pedagogai dirbantys su „saulytėmis“, šeimų artimi draugai ir kiti asmenys vienaip ar kitaip susiję su Dauno sindromu.

Lietuvoje taip pat yra nemažai asmenų įamžinusių šias tatuiruotes, tačiau š.m. Pasaulinės Dauno sindromo dienos proga (kovo 21-ąją) jų gretos dar padidėjo, kuomet profesionali tatuiruočių meistrė Greta Riaubaitė pakvietė žmones neatlygintinai už savanorišką auką savo kūną papuošti trimis strėlytėmis.



Tatuiruočių meistrei Gretai ši mintis kilo, nes ir pačiai teko gyvenime pažinti asmenį su Dauno sindromu. Tad, nusprendusi, kad nori skirti savo laiką ir padaryti kažką gero, ji nusprendė tą padaryti per tai ką sugeba, savo mėgstamą darbą – tatuiruotes. Gretos pavyzdys yra įkvėpimas, jog kiekvienas galime prisidėti prie visuomenės tolerancijos didinimo savaip. Ir kiekvienas tas prisidėjimas yra be galo svarbus bei reikalingas. 


Lietuvos populiacijos mastu, kasmet apytiksliai 1 iš 700 kūdikių gimsta turėdamas Dauno sindromą. Tai niekaip nepriklauso nuo šeimos gyvenimo būdo, socialinės padėties, rasės. Tai genetinis sutrikimas, kurį nulemia chromosomų skaičius organizme. Ir kaip sako vaikus su Dauno sindromu auginančios mamos: “Kažkas laimi milijoną, o kažkas – papildomą laimės chromosomą”. Yra tam tikri rizikos faktoriai kurie padidina riziką susilaukti kūdikio su Dauno sindromu, tačiau apibrėžti konkrečiai ir tikslingai kodėl šie vaikai gimsta vienai ar kitai šeimai – padaryti iki pat šiol negalime.  


Siekdama didinti visuomenės toleranciją “Žmonių su Dauno sindromu ir jų globėjų asociacija” kviečia visus kartu minėti Pasaulinę Dauno sindromo dieną ir mūvint skirtingas kojines, kurios jau yra tapęs šios dienos simbolis, išreikšti palaikymą žmonėms su Dauno sindromu.




Comments

popular

Dėl saugumo atšauktas dar vienas renginys Čikagos apylinkėse

Evanston įsigaliojo plastikinių maišelių draudimas

Mackinac Island pripažintas vienu gražiausių miestų Amerikoje