Sporto psichologas mato, kas triumfuos pasaulio futbolo čempionate Katare



Pirmasis istorijoje nestandartiniu laiku vykstantis pasaulio futbolo čempionatas Katare pažėrė šūsnį staigmenų.

Oficialiame pasauliniame FIFA reitinge 22-oje vietoje klasifikuoti Maroko futbolininkai nustebino futbolo mylėtojus, kai aštuntfinalyje iš pirmenybių išmetė ispanus, o ketvirtfinalyje patiesė portugalus.

Tai lėmė, kad pirmąja istorijoje Afrikos žemyno komanda, patekusia į pasaulio čempionato pusfinalį, tapusi Maroko rinktinė dėl kelialapio į finalą susitiks su planetos čempionais prancūzais.

Kitame pusfinalyje varžysis Lionelio Messi vedama Argentinos ekipa ir Kroatijos nacionalinė komanda, ketvirtfinalyje sustabdžiusi absoliučiais favoritais pasaulio čempionate laikytus brazilus.

Beveik tris dešimtmečius sportininkų psichologijos procesus nagrinėjantis Lietuvos sporto universiteto (LSU) profesorius Romualdas Malinauskas sutiko pasidalyti mintimis prieš svarbiausias pasaulio futbolo čempionato kovas.

Pasak R. Malinausko, pirmasis planetos pirmenybių pusfinalis, vyksiantis antradienį (gruodžio 13 d.), dėl panašaus komandų pajėgumo bus gerokai įdomesnis nei antrasis, o ir susitikimo pabaiga daug mažiau nuspėjama.

„Psichologiniu požiūriu labai svarbu, kaip bus nusiteikę komandų lyderiai – argentiniečių L. Messi ir kroatų Luka Modričius, – kalbėjo sporto psichologas. – Tikiu, kad jie ves savo komandas į pergales. Buvo istorijų, kai argentiniečiams ne visada sekėsi, bet dabar L. Messi tikrai atrodo susikaupęs ir kažin ar Argentina be jo būtų tokia, kokia yra dabar.

Tuo metu Kroatijos rinktinė pasižymi drausmingumu ir klampiu gynybiniu žaidimu – ne veltui kroatai taip dažnai sulaukia baudinių serijos ir dažniausiai jiems jose sekasi. Tai irgi yra gero psichologinio pasirengimo rezultatas. Nepaisant to, sakyčiau, kad Argentinos nacionalinės komandos žaidėjai yra geriau pasirengę psichologiškai nei kroatai, tad būtent argentiniečiai ir švęs pergalę pusfinalyje.“

Antrajame pasaulio futbolo čempionato pusfinalyje, vyksiančiame trečiadienį (gruodžio 14 d.), R. Malinauskas įžvelgia mažiau netikėtumų. Anot jo, nors Marokas ir sukūrė Pelenės istoriją, prancūzai šiemet atrodo itin psichologiškai stiprūs, o tai leis jiems iškovoti kelialapį į pirmenybių finalą.

„Šįkart į pasaulio čempionatą Prancūzijos rinktinės žaidėjai atvyko ypač susikaupę. Nors prancūzai yra dažnai kritikuojami dėl konfliktų komandos viduje, šiemet to pastebėti nepavyksta ir ekipos žaidėjai pasižymi dideliu sutelktumu. Prancūzai, panašiai kaip kroatai, mėgsta gynybinį žaidimą, o rinktinės žvaigždės Kylianas Mbappe, Olivjė Žiru ir Antuanas Griezmanas kuria progas puolime bei užtikrintai veda komandą į priekį.

Maroko ekipa šiemet tikrai gerai pasirengusi, bet, manau, kad jų pergalės buvo labiau sėkmingos nei sisteminės. Apskritai iš šios komandos niekas nieko nesitikėjo, todėl Marokas yra šio pasaulio čempionato fenomenas. Visgi tikiu, kad patirtis nugalės, todėl į pasaulio čempionato finalą keliaus prancūzai“, – teigė LSU profesorius.

Jei R. Malinausko spėjimai pasitvirtintų ir hipotetinė Argentinos bei Prancūzijos rinktinių finalo akistata virstų realybe, sporto psichologas jau dabar matytų pasaulio čempionato laimėtojus.

„Finale prioritetą pagal dabartinę būseną atiduočiau Prancūzijai, tačiau tiksliau viską galima būtų pasakyti po pusfinalių susitikimų, nes viskas labai priklauso nuo artimiausių rungtynių dinamikos. Kitaip tariant, jei viskas vyksta pagal planą ir komanda išlaiko emocinį lygį, tuomet jį persineša ir į finalo susitikimą. Atvirkščiai būna, kai kažkas nesusiklosto – tokiu atveju komandos emocinis pasirengimas finale gali būti prastesnis nei rungtynėse prieš tai“, – aiškino LSU profesorius R. Malinauskas.

Pasaulio futbolo čempionatas Katare finišuos finalinėmis rungtynėmis, kurios vyks sekmadienį (gruodžio 18 d.). Dieną prieš, šeštadienį (gruodžio 17 d.), bus sužaistas susitikimas, po kurio paaiškės trečios vietos laimėtojas.


Comments

popular

Dėl saugumo atšauktas dar vienas renginys Čikagos apylinkėse

Evanston įsigaliojo plastikinių maišelių draudimas

Mackinac Island pripažintas vienu gražiausių miestų Amerikoje