Koloradą per Kalėdas aplankė ir Senelis Kalėda, ir Elnias Devyniaragis

 

Trečiąjį gruodžio šeštadienį Kolorado lituanistinė mokykla kartu su Kolorado lietuvių bendruomene paminėjo artėjančias šv. Kalėdas. Šventėje netrūko stebuklingos nuotaikos, dovanų ir, žinoma, lietuviškos dvasios. Vaikai tėveliams ir svečiams parodė spektakliuką „Atbėga elnias devyniaragis“, Kolorado tautinių šokių grupė „Rūta“ linksmino lietuvių liaudies šokiais, o šventę vainikavo Kalėdų Senelio vizitas, pradžiuginęs ne tik vaikus, bet ir suaugusiuosius.

Kalėdos – metas ne tik puošti eglutes bei dalintis dovanomis, bet ir sugrįžti ilgesnėms dienoms. Senovės lietuvių mitologija pasakoja, kad per vasaros saulėgrįžą elnias devyniaragis ant ragų išsineša saulę, o per žiemos saulėgrįžą ją parneša atgal, todėl žiemos saulėgrįžos šventė dar vadinama elnio devyniaragio švente. Ta proga Kolorado Lituanistinės mokyklos vaikai paruošė spektaklį pagal Vytauto V. Landsbergio scenarijų „Atbėga elnias devyniaragis“. Scena pasipuošė elnio portretu bei sniegu, tačiau gražiausi scenoje buvo vaikai – tiek pats devyniaragis, tiek kiškiai, tiek gulbė su gulbinu, princesė su karaliūnu ir kiti.

Po vaikų pasirodymo lietuvių liaudies šokį pagerbė Kolorado tautinių šokių grupė „Rūta“. Pirmuoju šokiu – „Kepurine“ – pasveikinę žiūrovus, šokėjai toliau džiugino smagiais šokiais: „Krikoniškių kadriliu“, „Polka op op“ ir „Žiežmarių polka“. Šokių grupėje netrūksta įvairaus amžiaus šokėjų, šoka ir trys Kolorado lituanistinės mokyklos mokinės, ir dvi mokytojos bei grupės veteranai.

O šį lietuvių susibūrimą vainikavo Kalėdų Senelio apsilankymas, pradžiuginęs ir didelius, ir mažus. Vaikai džiaugėsi senelio kompanija bei gautomis dovanomis, o tėveliai sulaukė dovanų ir nuo savo vaikučių – pačių mokinių rankomis pagamintų dirbinių. Šventėje taip pat apsilankė ir mišrių kovos menų sportininkė Rožė Namajūnas su šeima, taip dar labiau pradžiugindama Kolorado lietuvių bendruomenę.

Per šventes, esant toli nuo šeimos, ilgesys ypač sustiprėja. Grįžta prisiminimai apie Kūčių vakarą su seneliais, Kalėdų rytą prie šeimos eglutės. Tačiau, kai šalia yra žmonių, kurie būnant toli nuo savo artimųjų tampa lyg antrąja šeima, pasidaro neabejotinai lengviau.

 

Straipsnio autorė

Kolorado lituanistinės mokyklos mokytoja

Kornelija Viečaitė








 

 

Comments

popular

Dėl saugumo atšauktas dar vienas renginys Čikagos apylinkėse

Evanston įsigaliojo plastikinių maišelių draudimas

Tokios tokelės (181) Įvairenybės