Tarptautinėje konferencijoje ypatingas ekspertų dėmesys – Baltijos regiono saugumui ir gynybai

Lietuvos Respublikos krašto apsaugos ministerija ir Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademija surengė vieną svarbiausių metų renginių – tarptautinę konferenciją, kurioje aukšto lygio Lietuvos ir užsienio šalių karininkai, diplomatai ir akademikai ypatingą dėmesį skyrė Baltijos regiono šalių saugumui ir visoms Vakarų valstybėms kylantiems iššūkiams didžiųjų galių varžymosi amžiuje.

 

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda, sveikindamas susirinkusius konferencijos dalyvius, atkreipė dėmesį į greitai besikeičiančias grėsmes, autokratinėms valstybėms pasitelkiant prekybą ar migraciją ir paverčiant jas ginklu prieš demokratines valstybes. Prezidentas pabrėžė poreikį į naujas grėsmes reaguoti nedelsiant ir NATO kaip kolektyvinės gynybos organizacijos svarbą.

 

„Baltijos jūros regione didžiausią pavojų kelia Rusija, neprognozuojama Baltarusija ir auganti jos priklausomybė nuo Rusijos, vykdomos kibernetinės atakos ir naujas hibridinio karo elementas – nelegali migracija, – pažymėjo krašto apsaugos viceministras Margiris Abukevičius, kalbėdamas apie regioninio ir globalaus saugumo problemas. – Regionui grėsme tampa ir Kinija visų pirma dėl technologinės priklausomybės ir kibernetinių išpuolių. Kinijos ir Rusijos kaip grėsmių saugumui vaidmuo iš regioninės sferos persikelia ir į globalią. Abiejų valstybių polinkis kištis į kitų valstybių vidaus reikalus bei kibernetinės atakos kelia pavojų pasauliniu lygiu.“

 

Viceministras įvardijo ir dar vieną problemą – Europoje nėra vieningos pozicijos, kaip įveikti Rusijos ir Kinijos grėsmes. Todėl skatino diskusijose ieškoti balanso tarp transatlantinio bendradarbiavimo ir Europos vaidmens.

 

Kaip sumažinti Kinijos ir Rusijos keliamą pavojų, ganėtinai optimistinį pasiūlymą pateikė, atidarydamas konferenciją ir kartu paskatinęs diskusiją, buvęs JAV prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais gen. ltn. H. R. McMasteris. „Mes turime tikėti demokratijos atsparumu“, – sakė jis ir pridūrė, kad tokie agresyvūs kaip šių valstybių režimai, vykdydami nusikalstamas veikas, tik parodo savo silpnumą, kuris ilgalaikėje perspektyvoje nulems jų žlugimą, o iki tol Vakarų valstybėms ir pirmiausia JAV reikia atkurti savo strateginę kompetenciją ir patikimumą globaliu mastu.

 

Tačiau ekspertas negailėjo kritikos dėl esamos situacijos Afganistane, sakydamas, jog tai buvo katastrofa, sukelta strateginės nekompetencijos, kylančios iš polinkio matyti situaciją tik iš JAV perspektyvos ir įsitikinimo, jog būtent JAV politikos planai keičia pasaulio įvykių raidą.

 

Konferencijoje vykusios diskusijos apėmė tris pagrindines temas. Pirmoji – jau minėta Kinijos ir Rusijos agresyvi ekspansyvi užsienio politika, kai Rusija tam pasitelkia karinę ekspansiją ir hibridines priemones, Kinijos ekonomika ir auganti jos agresija Pietų Kinijos jūroje, kuri rodo, kad ši šalis siekia tapti globalia karine galia. Taip pat buvo pristatoma nauja Kinijos užsienio politikos koncepcija – „vilko kario diplomatija“ ir kaip reikėtų reaguoti į šią grėsmę.

 

Antroji diskusijų tema apėmė NATO vykstančius pokyčius, pirmiausia – naujos strateginės koncepcijos formavimą, besikeičiančią NATO pajėgų struktūrą ir NATO saugumo ir gynybos pozicijos įgyvendinimą Europoje. Šioje diskusijoje ypatingas dėmesys buvo skiriamas karinei dimensijai ir Baltijos šalių regionui.

 

Trečia tema – naujausios technologijos ir jų nulemti karinių strategijų pokyčiai. Naujos ginklų sistemos, dirbtinis intelektas, ultragarsinės ginklų sistemos ir daug kitų technologinių naujovių, besiplėtojančių ypač sparčiai, nulemia besikeičiančius mūšių laukus, keičia paties mūšio laimėjimo sampratą ir kelia būtinybę Vakarų valstybėms naudotis savo technologine pažanga, pritaikant ją karinėje srityje.

 

Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos Gynybos analizės centro ir kitų padalinių ekspertai, inicijavę šią konferenciją, jau tapusią tęstiniu renginiu, siekia, kad ji būtų aukšto lygio forumas ir jos indėlis planuojant Lietuvos gynybos politiką būtų svarus ir reikšmingas.

 

Eimanto Genio nuotraukos

 

 













 

 

Pagarbiai

LINA VAITIEKŪNAITĖ

GENEROLO JONO ŽEMAIČIO LIETUVOS KARO AKADEMIJOS


Comments

popular

Dėl saugumo atšauktas dar vienas renginys Čikagos apylinkėse

Evanston įsigaliojo plastikinių maišelių draudimas

Tokios tokelės (181) Įvairenybės