Projektas “Šaknys”



JAV Lietuvių Bendruomenė kartu su JAV Lietuvių jaunimo sąjunga ir Lietuvių Fondo paramos dėka pristato projektą “Šaknys”. Projektas vyks 2021 m. rugpjūčio 12-16 dienomis Pietų Ilinojuje. Kviečiame JAV gyvenantį lietuvių kilmės jaunimą (18-30 m amžiaus) pildyti anketą iki gegužės 30 d. Projekto metu jaunimas ieškos ir tvarkys senas JAV lietuvių kapines ir kartu su kitais komandos nariais diskutuos lietuviško paveldo išsaugojimo bei lietuviškosios tapatybės temomis. Projektas “Šaknys” suteiks jaunimui galimybę geriau susipažinti su JAV lietuvių bendruomenės istorija, savo šaknimis ir lietuvišku paveldu, užmegzti naujas pažintis. Anketoje rasite daugiau informacijos apie projekto tikslus, apimtį ir programą: 


https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScCXRBd3eYUfIn7DiApIChXMsDuHvTzFO-aR26jrw92f23YTA/viewform?usp=sf_link


Projekto dalyvių sąrašas bus paskelbtas iki birželio 5 d. Anketas pildyti gali JAV gyvenantis lietuvių kilmės jaunimas nuo 18 metų. 


Ieškome motyvuotų jaunų JAV lietuvių, kurie nori prisidėti prie JAV lietuvių bendruomenės istorijos ir lietuviško paveldo išsaugojimo. 2021 m. rugpjūčio 12-16 d. jaunimo komanda Pietų Ilinojuje (Ledford) tvarkys ir pažymės lietuvių kapus ir kapines. Komandos nariai iš Lemonto į Ledford vyks kartu, transportu bus pasirūpinta. Pragyvenimas kuklus - dalyviai miegos palapinėse ir maistą gamins patys. Siekiant užtikrinti dalyvių saugumą ir sveikatą, dirbsime, leisime laisvalaikį, maitinsimės ir keliausime mažomis grupėmis. Vakarais vyks įvairios programos ir užsiėmimai - ,,laužai”, vaidinimėliai, diskusijos lietuviškos tapatybės ir kt. temomis, žaidimai, mokysimės ir dainuosime lietuviškas dainas.


Šio projekto tikslai:

-sutvarkyti ir pažymėti lietuvių kapines ir kapus

-suteikti jaunimui galimybę daugiau sužinoti apie JAV esantį lietuvišką paveldą, JAV lietuvių bendruomenės istoriją (bendruomenės steigimas, emigracijos bangos, įvairios lietuviškos organizacijos) ir gyvai prisiliesti prie jos

-kartu analizuoti išeivijos lietuvių tapatybės klausimus ir padėti jaunimui suprasti išeivijos istorijos išsaugojimo svarbą

-sužinoti apie kapinių lankymo ir tvarkymo tradicijas ir jų svarbą lietuviams


Siekiant, kad dalyvaujantys projekte būtų geriau susipažinę su jo tikslais ir JAV lietuvių bendruomenės istorija, jie dalyvaus intensyviame pasiruošimo etape. Prieš kelionę į Pietų Ilinojų vyks pasiruošimas ir akademinė dalis. Projekto dalyviai skaitys tekstus apie JAV lietuvius, ypač apie tuos, kurie įsikūrė, dirbo ir gyveno Pietų Ilinojuje. Vyks diskusijos apie kapinių lankymo ir kapų tvarkymo tradicijas bei jų svarbą mūsų tautai. Prieš išvykstant dalyviai pasiskirstys pareigomis - maisto ruoša, įrankių inventorizavimas, fotografija, duomenų bazės kūrimas, žurnalistika ir saugumas/medicina.

 

Norime, kad jauni lietuviai po dalyvavimo projekte turėtų naują požiūrį į lietuvišką paveldą ir į Lietuvos istorijos išsaugojimą bei puoselėjimą. Po projekto jaunimas savo bendruomenėse pristatys šio projekto tikslus, pasidalins savo patirtimi ir padės skatinti kitus lietuvius prisidėti prie JAV lietuvių bendruomenės istorijos išsaugojimo. 

 

Svarbu pažymėti:

-Negalime dengti kelionių išlaidų tiems, kurie turės į Čikagą atvykti iš kitų valstijų/miestų

-Lietuvių kalbos mokėjimas nebūtinas, norint dalyvauti projekte

-Gyvensime kukliai - miegosime palapinėse, valgysime ir dirbsime lauke



Comments

popular

Dėl saugumo atšauktas dar vienas renginys Čikagos apylinkėse

Evanston įsigaliojo plastikinių maišelių draudimas

Tokios tokelės (181) Įvairenybės