PANDEMIJĄ UŽMUŠKIM... BUROKĖLIAIS


Burokėliai yra puikus svarbiausių vitaminų ir mineralų šaltinis. 

Juose yra Folio rūgšties, kuri yra svarbi DNR ir ląstelių sveikatai. 

Burokėliuose esantis vitaminas C – antioksidantas, vaidinantis svarbų vaidmenį gyjant žaizdoms ir užtikrina tinkamą imuninės sistemos funkciją. 

Burokėliuose esantis vitaminas B6 yra svarbus medžiagų apykaitai ir raudonųjų kraujo kūnelių gamybai. 

Burokėliuose yra Kalcio, kuris yra itin svarbus kaulų augimui ir stiprumui. 

Burokėliuose yra Geležies, kuri leidžia raudoniesiems kraujo kūneliams pernešti deguonį. 

Burokėliuose yra Magnio – mineralo, palaikančio sveiką imuninę sistemą, širdį, raumenis ir nervų sistemą. 

Burokėliuose yra Mangano, prisidedančio prie medžiagų apykaitos ir cukraus kiekio kraujyje reguliavimo. 

Burokėliuose yra Fosforo, kuris yra svarbus dantims, kaulams ir ląstelių atsinaujinimui. 

Burokėliuose yra Vario, vaidinančio vaidmenį kolageno gamyboje, palaikant sveikus kaulus ir kraujagysles ir imuninę sistemą. 

Burokėliuose yra Cinko, skatinančio žaizdų gijimą, palaikančio imuninę sistemą ir skatinančio normalų augimą. 

Burokėlių Fitocheminės medžiagos suteikia augalams spalvą ir skonį. Jos taip pat stimuliuoja imuninę sistemą, mažina uždegimą ir oksidacinį stresą. 

Betalainai burokėliams suteikia tamsiai raudoną spalvą. Šie pigmentai turi antioksidacinių, priešuždegiminių ir prieštoksinių savybių. 

Nitratai yra grupė organinių junginių, gerinančių kraujotaką ir palaikančių sveiką širdį. 

Burokėliai gali padėti sumažinti aukštą žmogaus kraujospūdį. Mokslininkai mano, kad taip vyksta būtent dėl burokėlių sudėtyje esančių nitratų. 

Burokėliuose gausu natūralių nitratų, kurie organizme virsta nitrito oksidu. Šis junginys plečia kraujagysles, o tai gerina kraujotaką ir mažiną kraujo spaudimą. 

 Burokėliuose yra priešuždegiminių junginių, vadinamų betalainais, kurie blokuoja tam tikrus specifinius signalų kelius, kurie vaidina svarbų vaidmenį sergant uždegiminėms ligomis. Pavyzdžiui, vienas betalainas, vadinamasis fenetilaminas-betaxantinas, sumažina uždegiminio enzimo aktyvumą 32 proc. 

Burokėliuose yra gausu geležies, kuri itin svarbi raudoniesiems kraujo kūneliams. Be geležies šie kūneliai negali pernešti deguonies po visą organizmą. Žmonėms, kuriems nustatytas mažas geležies kiekis, gali išsivystyti geležies trūkumo sukelta anemija. O užkirsti kelią tokiai būklei padeda maisto produktų, kurių sudėtyje yra gausu geležies, vartojimas. Geležies trūkumo sukeltos anemijos požymiai: nuovargis, svaigulys, oro trūkumas, galvos skausmas, dažnas pulsas.

Burokėliuose yra antioksidantų, vitamino A, vitamino B6 ir geležies. Šios medžiagos padeda apsaugoti kepenis nuo uždegimo ir oksidacinio streso, stiprindamos jų gebėjimą šalinti iš organizmo toksinus. 


BUROKĖLIŲ SULTYS

2014 metais atliktas mokslinis tyrimas parodė, kad kiekvieną dieną geriant 250 ml burokėlių sulčių gali sumažėti kraujo spaudimas. Sultys nesukėlė jokių šalutinių poveikių, nebent, kad šiek tiek pasikeitė jų šlapimo spalva. 

Burokėlių sulčių galima lengvai pasigaminti namie naudojant sulčiaspaudę ar smulkintuvą. Nupjauti burokėlių viršų ir gerai nuplauti. Supjaustyti mažesniais gabalėliais ir išspausti sultis sulčiaspaude. Iš gautos masės išspausti sultis. 

Sultis gerti iš karto, likusias laikyti šaldytuve. Sultis galima gerti vienas arba jas paskaninti agurkų, citrusinių vaisių, morkų, obuolių, kitų vaisių ar uogų sultimis, bazilikais, imbierais, mėtomis ar medumi.


LIETUVIŠKOS GIROS

Viduramžių giros virėjas 


SVARBŪS DALYKAI PRIEŠ PRADEDANT GAMINTI GIRĄ:

  • Tikrosios senosios lietuviškos giros yra rūgštaus skonio, o jei saldžiarūgštės, tai daugiau į rūgščiąją pusę. 


  • Senų senovėje lietuviškų girų skiriamasis bruožas nuo visų kitų, aplinkinių tautų, kurios iš sarmatų (baltų, lietuvių) perėmė giros gamyba, būtent ir buvo tai, kad lietuviškos giros būdavo gaminamas iš sulos, daržovių, uogų ir vaisių užpilant juos šaltinio vandeniu arba virintu ir ataušintu miško pelkių vandeniu. Kartais rūgimo greitinimui į giras būdavo dedamas nedidelis kiekis medaus. 


  • TIKROS LIETUVIŠKOS GIROS GAMINAMOS BE MIELIŲ IR BE CUKRAUS!!!


  • Tikrosios lietuviškos rūgščiosios giros yra ne tik gėrimas, bet ir vaistas nuo daugelio vidaus organų ligų ir skrandžio negalavimų. 


  • Lietuviai, gėrę rūgščias giras, nesirgdavo širdies ir kraujagyslių ligomis, nebūdavo nutukę, pasižymėjo gera atmintimi, būdavo darbštūs, fiziniai ir lytiniai pajėgūs. Rūgščios giros taip pat normalizuoja skrandžio veiklą, žmonės neserga dispepsijomis, gastritais, opaligėmis, tulžies ir kepenų akmenligėmis, nebežino kas yra vidurių pūtimai ir užkietėjimai. 


  • Mūsų laikais nusenusių girtuoklių liga PROSTATOS IŠVIEŠĖJIMU IR PROSTATOS VĖŽIU JAU MASIŠKAI PRADĖJO SIRGTI VYRAI, JAUNIMAS IR NET VAIKAI, IR NIEKAS NEAIŠKINA KAS JAS SUKELIA, TIK DŽIAUGSMINGAI IMASI KALTI PINIGUS, TUOS NELAIMĖLIUS „GYDYDAMI“. O juk visas šias ligas sukėlė bamboliniai gazuoti limonadai ir „gėrimai“, kartonpakių spalvoti gėrimai, vadinami sultimis, gazuoti vandens gėrimai, girų falsifikatai, gazuotas lavoninis alus, cocapepsicolosfantaispraitai ir labiausiai energiniai gėrimai, gazuoti pigūs vynai, vadinami „šampanais“ ir gazuoti chemikalais prigrūsti „kokteiliai“ bei visokiausi „sidrai“, nors jie tokiais nė iš tolo negali būti. 


  • Didžiulė bėda jau ir Lietuvoje yra, - nuo gazuotų limonadų, „girų“, energinių gėrimų ir „sidrų“ net 14-15 metų berniukai pradėjo sirgti prostatos išviešėjimu (prasigėrusių ir nupezusių 60-mečių senių liga), jaunuoliai seksualiai nepajėgus, jiems net smagiakotis nestovi ir todėl jie, prievartaudami merginas, reikalauja oralinio sekso. Bet tai nieko nepadeda, nes negyvo organo jokie fiziniai veiksmai neatgaivina, - mazginys visam gyvenimui yra ir liks tik mazginiu, kad ir kaip to nenori suprasti tuščiagalviai biomasės atstovai... 


  • Ar ne todėl didėja brutalaus elgesio su merginomis atvejai, išprievartavimai?..


  • Šiandien masinės komunikacijos priemonės visais įmanomais ir neįmanomais būdais platina žinią, kad kiekvienas žmogus kasdien privalo išgerti po tris litrus šitų nuodingų gėralų. 30 tūkstančių metų žmonės gėrė tik tiek, kiek norėjo, ir nė vienas nuo to nemirė, atvirkščiai būdavo sveikesni ir gyvybingesni. O dabar juodųjų viešųjų ryšių veikėjai, reklamuodami „gaiviųjų gėrimų“ gamintojus, jų nuodingąją produkciją – visus vyriškos lyties vaikus, jaunuolius ir vyrus jau baigia paversti lytiniais paliegėliais ir invalidais, netgi belytėmis būtybėmis...


  • Vienas didžiausių nuodų cheminis saldiklis aspartamas taip greitai ardo kepenis, kad jaunimas, gerdamas aspartamu saldintus sidro surogatus jau pradėjo sirgti kepenų ciroze, kaip kokie nusenę ir išpezę pijokai... 


  • Jei restorano, kavinės, valgyklos, užeigos, baro valgiaraštyje, gaiviųjų gėrimų skiltyje rasite kokteilius ir coca-pepsi-colas, fantas, spraitus, tonikas ir kitokius limonadus, ypač „energinius“ gėrimus, jei svaigiųjų gėrimų sąrašuose rasite gazuoto vyno „šampanus“, gazuotą pasterizuotą alų, sprukite kuo greičiau laukan, nes šių maitinimo savininkai, gamybos vedėjai, virėjai, barmenai ir visas personalas yra atgrubnagiai nemokšos, tinginiai ir nevykėliai, galintys tik kaip parduotuvėje pardavinėti kitų niekšingų biznierių pagamintus, žmonių ir ypač vaikų sveikatai pavojingus „gėrimus“... 


  • Gėrimų gamintojai gamina tik surogatinius chemizuotus gėrimus, kurie yra kenksmingi suaugusiems ir ypatingai nuodingi vaikų organizmui, - kuo vaikai daugiau jų išgeria, tuo greičiau sugadina savo vidaus organą – kasą. Per dieną kasa išskiria iki 2,5 litro virškinimo sulčių, kuriose yra gausybė fermentų, reikalingų angliavandeniams, baltymams bei riebalams skaidyti. Kasa taip reguliuoja angliavandenių apykaitą ir palaiko kraujyje pastovų cukraus kiekį. Sveika kasa padeda žmogui išlikti žvaliam, energingam bei aiškaus proto. 


  • Erzacgirų (falsifikatų) ir bambolinių limonadų cheminiai saldikliai, sukelia cukraligę, tulžies, kepenų, inkstų akmenų susidarymą, o angliarūgštė trikdo virškinimą, pučia pilvą, naikina naudingas žarnose esančias bakterijas.


  • Jei norite, kad Jūsų vaikeliais gimtų ne belyčiais ir augtų sveiki, guvaus proto, žvalūs ir gražūs, jokiu būdu neduokite gerti jokių gazuotų gėrimų, colų, pepsių, fantų, spraitų, limonadų, kartonpakių „sulčių“, o tik tikras namuose pasigamintas giras, gaivas ar sultis. 


  • Vaisių, uogų ir daržovių sultys naudingos ką tik šviežiai išspaustos, nes jau už keliolikos minučių žūsta daugelis jų vertingųjų medžiagų, bet, tiesą kalbant, geriau yra suvalgyti tikrą vaisių, uogą ar daržovę su visomis jame esančiomis sultimis ir naudingomis medžiagomis. Kartonpakuose, net ir stikliniuose buteliuose tikrų, natūralių vaisių, uogų, daržovių sulčių niekada nebuvo, nėra ir nebus, ten yra tik chemizuoti spalvingi „gėrimai“.


  • Dar blogiau yra gerti cocapepsifantaspraitus bei Lietuvoje gaminamus bambolinius limonadus, kurie mūsų ir ypač vaikų organizmus veikia kaip uždelsto veikimo naikinančios bombos, sukeliančios lytinius išsigimimus, vidaus ligų susirgimus ir įvairias alergijas.


  • ŠIANDIEN PARDUOTUVIŲ LENTYNOS LŪŽTA NUO VAKARŲ ŠALYSE GAMINAMŲ „ENERGINIŲ“ GĖRIMŲ, KURIUOS GERIA VAIKAI IR JAUNIMAS. TIESĄ KALBANT, ŠIE „ENERGINIAI“ GĖRIMAI BUVO SUGALVOTI JAV SPECIALIAI VIETNAMO KARUI, KAD JAV KARIAI TAPTŲ BUKAGALVE AGRESYVIA PATRANKŲ MĖSA. SUVERTĘS Į SAVE SKARDINĘ ŠNYPŠTALO, JAV KARYS, NEBODAMAS KARŠČIO, TVANKOS, LIŪČIŲ, DŽIUNGLIŲ BAIMĖS, APIMTI NEAPYKANTOS IR NORO ŽUDYTI, PULDAVO ATAKUOTI VIETNAMIEČIUS. KARĄ PRALAIMĖJO, DAUGELIUI KARIŲ PO TO SUTRIKO PSICHIKA, NIEKAS NEPANEIGĖ IR TO, KAD JŲ VAIKAI, NET ANŪKAI GIMSTA AGRESYVŪS, LINKĘ ŽUDYTI IR NAIKINTI.


  •  BLOGIAU YRA TAI, KAD IR JAV, IR ES VALDŽIOS LEIDŽIA IR TOLIAU GAMINTI VADINAMUS „ENERGINIUS“ GĖRIMUS IR JUOS PARDAVINĖTI KAIP GAIVIUOSIUS GĖRIMUS, NUO KURIŲ VAIKAI IR JAUNIMAS TAMPA PRIKLAUSOMAIS, AGRESYVIAIS, LINKUSIAIS KITUS SKRIAUSTI, TYČIOTIS, NET IR BEPROTIŠKAI ŽUDYTI...


  • O po pirties joks kitas gėrimas netinka, tik gira, sula ir šaltinio vanduo. Pirtis mūsų protėviai sukūrė ir naudojo sveikatinimo, gydymo reikmėms, o bolševikinės sąmonės iškrypėliai jas pavertė girtuokliavimo ir paleistuvavimo vietomis. 


  • ŠIANDIEN MAISTO PREKIŲ PARDUOTUVĖSE TIKROS GIROS IŠ VIS NĖRA!!! TODĖL JAS PATYS GAMINKITĖS NAMUOSE.


  • Pagrindinės gydymo giromis sritys:
    - žarnyno veiklai suaktyvinti esant lėtiniam vidurių užkietėjimui;
    - naudingų žarnyno bakterijų gyvavimo sąlygoms pagerinti, skilimo produktams iš virškinamojo trakto pašalinti:

      - kasos ir inkstų darbui pagerinti,

      - kepenų darbo krūviui sumažinti, pažeistų kepenų reabilitacijai palengvinti;
      - dėl medžiagų apykaitos atsiradusiems šlakams iš organizmo pašalinti;
      - labai teigiamas girų poveikis yra esant tokiems rizikos faktoriams: padidėjus kraujospūdžiui, šlapimo    rūgšties, riebalų bei cholesterolio kiekiui kraujyje, esant antsvoriui. Be to, gydymasis giromis daro labai teigiamą poveikį odai.

  • Moterys!!! Savo grožiui palaikyti, veido gaivumui padėti, raukšlių neatsiradimui prauskitės tikra gyva gira arba gyvu alumi (sunku jo gauti, bet įmanoma), retsykiais pasikaitinkite vonioje su gira arba gyvu alumi (proporcijos kiek pilti giros arba tikro gyvo alaus į vandenį man žinomos – rašykite). 

  • Neplaukite razinų, dedamų į girą, nes ant jų esantis grybelis raugina girą.

  • Vanduo girai šiandien turi būti tik švaraus šaltinio.


TIKRASIS DUONOS RAUGAS 

Dvi saujas ruginių miltų užpilti šiltu vandeniu, maišyti, kol pasidarys košė, uždengti drėgnu rankšluosčiu, pastatyti į šiltą vietą 2 valandoms. Raugas turi smarkiai putoti ir burbuliuoti. Jeigu jis kvepia šviežia rugine duona, raugas paruoštas, jei jaučiamas acto kvapas, raugo naudoti negalima. Raugas gali perrūgti, jei nebus ruošiamas 30 - 35 C temperatūroje.

Senovėje šį raugą naudodavo duonos ir girų gamybai, taip pat putrų (verdamos rūgščios sriubos su įvairiais mėsų, paukštienos, žvėrienos, žuvienos, daržovių priedais) bei jukų (virtų kraujinių su įvairiais priedais) ruošimui.


SENOVINĖ LIETUVOS DVARŲ BUROKĖLIŲ GIRA


Reikia:

10 litrų šaltinio vandens, 

1 kg burokėlių, 

0,5 kg medaus, 

10 gvazdikėlių,

100 g naminės juodos ruginės duonos.

20  razinų. 

Gamyba:

Burokėlius išvirti, nulupti ir smulkiai sutarkuoti. Vandenį su gvazdikėliais užvirinti, į jį sudėti sutarkuotus burokėlius ir palaikyti pusvalandį. Skystį perkošti, ataušinti, įdėti riekę ruginės duonos, įmaišyti medų ir pastatyti šiltoje vietoje, kad gira įrūgtų. Kai gira įrūgs, suberti razinas (į litrinį butelį 3 razinas). Po to ją supilstyti į butelius arba į statinaitę  ir sandariai uždaryti. Girą galima gerti sekančią dieną. Ji yra saldžiarūgščio savito skonio su gvazdikėlių poskoniu.


SENOVINĖ BUROKĖLIŲ KVAPIOJI GIRA

  


Reikia:

1 kg burokėlių,

česnako 3 skiltelių, 

4 kvapiųjų pipirų, 

3 laurų lapų, 

10 litrų šaltinio vandens, 

50 g medaus,

5 g druskos, 

100 g naminės juodos ruginės duonos.

Gamyba:

Burokėlius nulupti, supjaustyti pusiau griežinėliais, sudėti česnaką, lauro lapus, kvapiuosius pipirus. Virintame atvėsintame vandenyje ištirpinti medų, druską, užpilti burokėlius, ant viršaus uždėti duonos riekę. Rauginti šiltoje vietoje. Girą supilstyti į butelius ir laikyti šaltoje vietoje. Ši gira gali būti vartojama ruošiant maistą, ypač lietuviškas šaltsriubes, barščius. Joje galima gaminti daržovių troškinius, troškinti mėsą, paukštieną, žuvieną, žvėrieną, laukinę paukštieną.

Burokėliai skaniai išrūgsta ir gali būti valgomi kaip šaltas užkandis, naudojami mišrainių, troškinių, apkepų, sriubų gamybai. 

Tačiau svarbiausias, išskirtinis ir fantastiškiausias jos panaudojimo būdas, - tai visame pasaulyje Lietuvą išgarsinę LIETUVIŠKI BARŠTELIAI SU “AUSELĖMIS”.

AUTENTIŠKAS LIETUVIŠKŲ BARŠTELIŲ SU “AUSELĖMIS” RECEPTAS

Baravykų įdarui:

120 g džiovintų baravykų, 

200 g vandens,

50 g svogūnų, 

50 g tikro kaimiško sviesto, 

3 g druskos.

„Auselių“ tešlai: 

320 g išsijotų kvietinių miltų, 

120 ml kambario temperatūros vandens, 

kaimiško kiaušinio trynio ir pusės baltymo, 

7 g druskos,

20 g kvietinių miltų pabarstymui.

Gamyba:

Džiovintus baravykus porai valandų užmerkti šaltame vandenyje, išgriebti ir supjaustyti mažais kubeliais, nuoviro neišpilti, nes iš jo bus verdami LIETUVIŠKI BARŠTELIAI. Svogūnus nulupti, supjaustyti smulkiais kubeliais ir kepinti svieste, kol suminkštės, tada sudėti baravykus ir, uždengus dangtį, ant lėtos ugnies patroškinti 10 minučių, pagardinti druska Po to atvėsinti. 

Išsijotus miltus suberti kalvele ant stalo, viršuje padaryti duobutę, tenai įmušti kiaušinį, įberti druskos, įpilti vandens ir išmaišyti kietą tešlą. Tešlą suvynioti į virtuvinę plėvelę ir padėti į šaldytuvą valandai, kad gerai sunoktų ir taptų elastinga. Tešlą plonai iškočioti, supjaustyti  6x6 cm dydžio kvadratais, ant jų dėti po šaukštelį įdaro. Suformuoti „auseles“ ir išvirti jas pasūdytame vandenyje (1 kilogramui auselių  reikia 4 litrų vandens ir 40 g druskos). „Auseles“  visada reikia virti atskirai, nes viralas tampa miltingu drumstu ir gerai mitybai netinkamu.

Vienai porcijai įpilti 250 g gerai iškoštos burokėlių giros, 50 g baravykų nuoviro, įmesti laurų lapelį, kelis kvapiuosius pipirus ir užvirinti, laurų lapus ir pipirus išmesti. 


LIETUVIŠKUS BARŠTELIUS stalan patiekti tik sriubinėje. „Auseles“ atnešti uždengtame porcelianiniame dubenyje. Skaidrų raudoną viralą supilti į porcelianinę gilią lėkštę, po to įdėti 20 arba daugiau „auselių“ su baravykų įdaru. 

Savaime aišku, valgyti tik su sidabriniu arba auksiniu šaukštu.

Smetonos laikais lietuviški baršteliai su auselėmis šventėms buvo ruošiami dvaruose, klebonijose, turtingesnių ponų namuose ir Kauno ‚Metropolio“ restorane. Tarybiniais laikais tokie Lietuviški baršteliai su auselėmis buvo ruošiami tik „Vilniaus“ restorane ir „Palangos“ restorane...


 LIETUVIŠKAI RAUGINTI BUROKĖLIAI 

Reikia:

2 litrų šaltinio vandens,  

1,5 kg burokėlių,

Česnako galvos,

Druskos 20 g,

50 g tikros juodos ruginės duonos,

2 šaukštų medaus, 

Šaukštelio kmynų,

10 kvapiųjų pipirų,

5 lauro lapų.

Gamyba:

Užvirinti vandenį ir sumaišyti su druska. Atvėsinti.

Žalius burokėlius nulupti ir supjaustyti pusiau griežinėliais. 

Sudėti į stiklinį arba keraminį indą, įvarvinti du šaukštus skysto medaus, ten pat dėti šaukštelį kmynų, lauro lapus, kvapiuosius pipirus bei skersai per pusę perpjautą česnako galvą ir riekelę ruginės duonos. Viską užpilti sūdytu vandeniu (viskas turi būti apsemta vandeniu).

Indą su burokėliais uždengti marle ir pastatyti šiltai. Duoną iš indo su rūgstančiais burokėliais išimti po 2–3 dienų, ir palikti toliau viską rūgti.

Burokėlių raugas (skystis) skaniausias po 5–7 dienų. Skaniausi ir burokėliai, nes jie kieti, traškūs ir švelniai rūgštūs. 


KORĖJIŠKAI PARUOŠTI BUROKĖLIAI


Lietuvos internetinės svetainės lūžta nuo „korėjietiškai gaminamų burokėlių“. Mažaraščiai „influenceriai“ turėtų įsikalti į savo bukas makaulytes, kad pasaulyje nėra nei „Korėjietijos“, nei „korėjietių“, nes yra tik Korėja ir korėjiečiai 


Reikia:

Nuluptų burokėlių – 1000 g,

Nerafinuoto saulėgrąžų aliejaus – 100 g, 

6 % obuolių acto - 30 g,

Druskos - 20 g,

Nuvalytų česnakų – 20 g, 

Skysto medaus – 20 g, 

Maltų kalendrų – 10 g, 

Maltų juodųjų pipirų – 5 g, 

Maltų aitriųjų paprikų (Čili arba Kajeno) – 5 g.


Kaip gaminti:

Burokėlius nuskusti, nuplauti ir smulkiai sutarkuoti. Česnakus išspausti preseliu ir išmaišyti su burokėliais, apibarstyti druska, maltomis kalendromis, maltais juodaisiais pipirais, maltomis aitriosiomis paprikomis, užpilti nerafinuotą saulėgrąžų aliejų,  6 % obuolių actą, skystą medų ir viską gerai išmaišyti. Laikyti šaldytuve. Lietuvoje, kur nėra didelių karščių, aliejų nereikia kaitinti, be to jis burokėliams suteikia dar papildomą kvapnų ir gardų poskonį.


Korėjiškų burokėlių cheminė sudėtis

Nutrientai

Kiekis 100 gramų



Kaloringumas

32 Kcal

Baltymai

1,3 g

Riebalai

0,14 g

Angliavandeniai

6 g

Vitaminas А, 

1 µg









Beta Karotinas

0,015 mg





Vitaminas В1, tiaminas

0,01 mg





Vitaminas В2, ribiflavinas

0,02 mg





Vitaminas В4, cholinas

7,5 mg





Vitaminas В5, pantoteninė r.

0,156 mg





Vitaminas В6, pirodiksinas

0,057 mg


Vitaminas В9, folatai

30 µg



Vitaminas C, askorbininė rūg.

5 mg



Vitaminas Е, alfa tokoferolis

0,03 mg





Vitaminas К, filohininas

0,2 µg





Vitaminas РР, НЭ

0,157 mg








Fiziologiniai aktyvūs makroelementai






Kalis, K

288 mg





Kalcis, Ca

37 mg





Magnis, Mg

22 mg





Natris, Na

194 mg





Siera, S

9,1 mg





Fosforas, P

43 mg





Fiziologiniai aktyvūs mikroelementai






Geležis, Fe

1,4 mg





Manganas, Mn

0,287 mg





Varis, Cu

59 µg





Selenas, Se

0,5 µg

Fluoras, F

26,3 µg

Cinkas, Zn

0,21 mg


BLIZGIOS (GLAZŪRUOTOS) DARŽOVĖS


        Pandemijos metu būtų pravartu atsisakyti valgių iš pernelyg chemizuotos kiauliagyvienos, vištagyvienos, kalakutagyvienos, belyčių jūrinių upėtakių (būk tai – lašišų), dirbtiniu greituoju būdu auginamų Norvegijoje ir šeriamų vaistais, cheminiais dažikliais (kad žuviena gautųsi raudonesnė). Be to jos šeriamos sintetinių augimo stimuliatorių bei sintetinių riebalų kaupiklių dirbtiniu, pesticidais apdorotu ėdesiu, todėl mąstantys žmonės šių žuvų, ypač savo vaikų mityboje neturėtų iš vis vartoti. 


PANDEMIJOS METU SVEIKIAUSIAI BŪTŲ VALGIUS GAMINTI IŠ LIETUVOJE AUGINTŲ BATVINIŲ (BUROKĖLIŲ), CIBULIŲ (SVOGŪNŲ), MORKŲ, ROPIŲ, PASTARNOKŲ IR PETRAŽOLIŲ ŠAKNŲ, SALIERŲ GUMBŲ, SIETINIŲ (GRIEŽČIŲ). 


Šias daržoves pradžioje išvirti, paskui vartant apkepti lydytame svieste su medumi ir prieskoniais, kad jos taptų blizgiomis (kaip dabar sakoma – glazūruotomis). 


Išskirtinai reikėtų ruošti blizgius svogūnus, atrenkant mažesnius ir iš karto kepant keptuvėje lydytame svieste su medumi ir prieskoniais.



 

      Blizgios morkos                                    Blizgios ropės


    

            Blizgūs šalotai                                   Blizgūs svogūnai


zenkliukai-03     11. Sako emblema

Nepriklausomas mitybos ir kulinarijos ekspertas

Vincentas Sakas



Comments

popular

Dėl saugumo atšauktas dar vienas renginys Čikagos apylinkėse

Evanston įsigaliojo plastikinių maišelių draudimas

Tokios tokelės (181) Įvairenybės