Prezidentui Valdui Adamkui skirta paroda Čikagoje sukvietė susiburti tauragiškius


Vasario 22 d. viename iš Čikagos priemiesčių Lemonte, Pasaulio lietuvių centre, įsikūrusioje Lietuvių dailės muziejaus meno galerijoje „Siela“ vyko fotografo Renaldo Malycho parodos „Mano šalies prezidentas“ pristatymas, jame dalyvavo ir nuotraukų autorius. Tai jau antroji tauragiškio paroda, skirta Prezidentui Valdui Adamkui.

Parodos autorių pristatė galerijos direktorė Asta Zimkus – Renaldas Malychas dirba Tauragės krašto laikraštyje „Tauragės kurjeris“, jis yra profesionalus fotografas, priklauso Lietuvos spaudos fotografų klubui, Lietuvos fotomenininkų sąjungai, Tauragėje veikiančiam bendraminčių klubui „Fotojūra“.

Fotografas papasakojo, kaip gimė idėja sukurti šią parodą. Jam kartu su kitais žurnalistais prezidentavimo metu teko lydėti Valdą Adamkų į keliones, kurių metu įamžindavo mūsų šalies vadovo susitikimus. Žurnalistai turėjo galimybę apsilankyti vietose, kuriose paprastai nesilanko turistai – tų šalių prezidentūros, karalių rūmai ir pan. Skrendant namo Valdas Adamkus ateidavo pas žurnalistus pasidalinti vizito įspūdžiais ir pabendrauti. R. Malychas džiaugiasi turėjęs unikalią galimybę iš arti pamatyti, kaip buvo vystoma užsienio politika. Jam kilo mintis, jog Prezidento vizitai ir jų užkulisiai verti atskiros parodos, ir juos norėjęs parodyti kuo platesniam žmonių ratui. Taip 2007 metais gimė pirmoji paroda „Kur baigiasi Europa?“, jos atidaryme dalyvavo ir Prezidentas Valdas Adamkus. Artėjant šalies vadovo 90 metų jubiliejui fotografas dar kartą peržiūrėjo vizitų nuotraukas ir iš anksčiau nerodytų nuotraukų paruošė antrąją parodą „Mano šalies Prezidentas“ – joje pristatomos nuotraukos iš oficialių vizitų Ispanijoje, Turkijoje, Gruzijoje, Armėnijoje, Azerbaidžane, Rumunijoje.

Ši paroda buvo eksponuojama Lietuvos Respublikos Seime, vėliau keliavo po Lietuvą.

Mintis ją atvežti į Čikagą, kur Valdas Adamkus praleido nemažai laiko, fotografui kirbėjo jau seniai. Pasak R. Malycho, pagaliau tai pavyko padaryt tik dėka jo pažįstamų tauragiškių, dabar gyvenančių Jungtinėse Valstijose. Tad neatsitiktinai į parodos atidarymą susirinko gražus būrys iš Tauragės kilusių ar ten anksčiau gyvenusių – kai kurie iš jų buvo pažįstami, kai kurie turėjo progą susipažint ir pabendraut vakaro metu. Tokiu susitikimu pasidžiaugė iš New Haven į Čikagą atskridusi tauragiškė Sigita Šimkuvienė, padėjusi pasirūpinti parodos atgabenimu šiapus Atlanto. Ji pristatė dar vieną vakaro svečią – operos solistą Liudą Mikalauską. Šis tauragiškis, atskridęs į Čikagą kartu su kitais roko operos ,,Priesaika“ atlikėjais, visų širdis sušildė padainavęs keletą lietuvių autorių dainų. Sustoję nusifotografuoti tauragiškiai buvo maloniai nustebinti –Diana Aleknaitė išskleidė šia proga atsineštą Tauragės vėliavą, tapusią gražiu simboliu mus vienijančios bendrystės – kad ir kur bebūtume...

Paroda „Mano šalies prezidentas“ galerijoje ,,Siela“ bus eksponuojama iki kovo 8 d., vėliau planuojama ją pristatyti kituose JAV miestuose.


Neilo Montvilo nuotraukos

Loreta Timukienė













Comments

popular

Dėl saugumo atšauktas dar vienas renginys Čikagos apylinkėse

Evanston įsigaliojo plastikinių maišelių draudimas

Tokios tokelės (181) Įvairenybės