JAV lietuviai šventiškai pasitinka Lietuvos valstybės atkūrimo dieną


JAV Lietuvių Bendruomenė iškilmingai pasitinka ir švenčia Lietuvos valstybės gimtadienį. Jungtinėse Amerikos Valstijose organizuojama daugybė Vasario 16-ąjai skirtų šventinių renginių įvairiuose mietuose ir vietovėse kur gyvena lietuviai. Renginiai vyksta visą vasario mėnesį ir tęsis iki kovo mėnesio.


Vasario 16 dieną Lietuvos valstybės atkūrimo dienos šventę, bendradarbiaudama su Lietuvos ambasada JAV, surengė Vašingtono lietuvių bendruomenė. Šiluvos Šv. Mergelės Marijos koplyčioje Nacionalinėje bazilikoje buvau aukotos iškilmingos Šv. Mišios, kurias atnašavo Lietuvos vyskupų konferencijos delegatas užsienio lietuviams prelatas Edmundas Putrimas.


Šventės dalyvius pasveikino Lietuvos ambasadorius JAV Rolandas Kriščiūnas pažymėdamas, kad Vasario 16-oji mums nuolat primena ypatingą žmonių ryžtą, jų darbus ir pastangas, kurių dėka Lietuvos valstybė į pasaulio žemėlapį sugrįžo kaip moderni ir demokratinė valstybė.


„Noriu palinkėti, kad laisvę mes švęstume ne tik Vasario 16-ąją, Kovo 11-ąją, bet ir kiekvieną dieną, ypač, kad turime ką švęsti ir kuo didžiuotis“, sakė Lietuvos ambasadorius, dėkodamas Amerikos lietuviams už meilę Lietuvai ir Lietuvos laisvės stiprinimą.


Šventinio renginio metu Katalikų universitete Vašingtone buvo surengti Lietuvių mokyklos Vašingtone ir Kristijono Donelaičio lituanistinės mokyklos mokinių pasirodymai ir džiazo atlikėjos Simonos Smirnovos koncertas. Šventės dalyvius sveikino Vašingtono lietuvių bendruomenės pirmininkė Alina Naujokaitis.


Tą pačią- vasario 16-ąją dieną- JAV Valstybės sekretorius Mike Pompeo visų Amerikos žmonių vardu pasveikino Lietuvą, švenčiančią 102-ąsias atkurtos Valstybės metines. JAV diplomatijos vadovas pažymėjo, kad Lietuva yra laisvės pergalės prieš tironiją pavyzdys.


"Lietuva yra gyvybinga ir klestinti demokratija, ir simbolis, rodantis Transatlantinės bendruomenės sėkmę ir stiprybę. Lietuva simbolizuoja asmeninės laisvės pergalę prieš autoritarizmą. Lietuva taip pat yra viena iš labiausiai Rusijos piktavalėms veikloms atsparių šalių. Mes dėkojame Lietuvai už Jūsų solidų indėlį į pasaulinį saugumą," sakoma JAV Valstybės sekretoriaus sveikinime.


Sveikinime taip pat pabrėžiamas Lietuvos vykdomas NATO šalių prisiimtas įsipareigojimas skirti gynybos išlaidoms 2% BVP.


JAV Valstybės sekretorius pažymėjo, kad didžiuojasi, jog praėjusiais metais JAV Vyriausybės atstovai dalyvavo Vašingtone vykusiame Baltijos kelio 30-mečio minėjime, kurį organizavo Lietuvos ambasada JAV drauge su kitoms Baltijos šalių ambasadomis ir šių šalių bendruomenėmis.


Lietuvos Respublikos ambasados JAV informacija







Comments

popular

Dėl saugumo atšauktas dar vienas renginys Čikagos apylinkėse

Evanston įsigaliojo plastikinių maišelių draudimas

Tokios tokelės (181) Įvairenybės